English versionenglish

header

ARTISTI

Marcel Pavel

Marcel Pavel, predestinat să cânte

Nu am exagera dacă am spune că Marcel Pavel a fost predestinat să cânte. Pentru unii, această afirmaţie poate părea o banalitate, pentru alţii e o înlănţuire de cuvinte fericită sau chiar surpinzătoare. Dar, dacă ne uităm la viaţa artistului, cântatul nu e altceva decât un traseu firesc, început încă din copilărie. Marcel Pavel face parte dintr-o familie de muzicieni, tatăl său fiind un violonist cunoscut. Bunicul său, Ion Taraş, a fost un rapsod popular foarte iubit. Fraţii lui Marcel sunt şi ei instrumentişti:  Micky Pavel (saxofon, claviaturi, solo voce), Gigi Pavel (saxofonist profesionist), Gina Pavel (pianistă şi solistă vocală). Mai mult, nici cea de-a patra generaţie nu se lasă mai prejos, pentru că fiii lui Marcel Pavel sunt şi ei foarte talentaţi în domeniul muzical. Richard şi Sasha Pavel studiază în prezent pianul la Liceul de muzică "George Enescu".

Marcel Pavel s-a născut în Galaţi şi şi-a arătat pasiunea pentru muzică la o vârstă extrem de fragedă, la trei ani, când a descoperit cât de fascinante pot fi tobele. La vârsta de 4 ani a dirijat în locul tatălui său o melodie cu taraful pe care acesta îl conducea. Fascinaţia s-a transformat în studiu, căci la şase ani s-a înscris la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice din Câmpulung Muscel, la violoncel şi pian (auxiliar). A urmat Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Piteşti, studiind în particular percuţia. Teoria s-a transpus frumos în practică, aşa că, începând din 1981 a susţinut numeroase turnee în străinătate. Europa nu are secrete pentru el pentru că a cântat în Olanda, Germania, Italia, Belgia, Franţa, Elveţia, Austria, Polonia, Spania, Portugalia, Grecia, Cipru, Estonia, Republica Moldova. Marcel a mai avut concerte ca instrumentist în Turcia, Egipt, Israel şi Statele Unite ale Americii. „Activităţile” lui de bază sunt cele de compozitor şi instrumentist (sau mai degrabă poli-instrumentist: chitară bas, contrabas, violoncel, pian şi tobe). După perioada instrumentală, Marcel s-a apucat de cântat şi cu vocea. În 2000 a dat literalmente lovitura cu melodia „Frumoasa mea”, compusă de Ovidiu Komornik. Melodia nu numai că a făcut vâlvă în acel an, impresionând inimile doamnelor şi domnişoarelor, dar, mai mult, cu siguranţă s-ar găsi într-un top 10 al celor mai iubite melodii de după Revoluţie. Acest prim succes s-a concretizat în Discul de Platină după vânzarea celor 250.000 de CD-uri cu piesa „Frumoasa Mea”.

După această surpriză plăcută, publicul avea să cunoască un Marcel Pavel ce vine cu propriile interpretări aduse unor arii sau piese străine celebre sau autohtonelor melodii aparţinând muzicii lăutăreşti. De altfel, artistul se declară un împătimit al muzicii pop şi clasice, al jazz-ului, folclorului şi... după tradiţia familiei, al muzicii lăutăreşti vechi. După albumul de mare succes, Frumoasa mea, scos în 2000, în anul următor scoate două albume: cel cu concertul live la Ateneul Român – Marcel Pavel şi invitaţii săi şi Te vreau lângă mine. În 2004 apare pe piaţă Doar pentru tine, iar în 2007, De dragul tău. De-a lungul anilor, Marcel a colaborat cu foarte mulţi artişti: Monica Anghel (în duet cu care, în 2002, Marcel a reprezentat România la Eurovision, aducând ţării noastre locul 9 din 71), Sanda Ladoşi, Luminiţa Anghel, Nico, Andra, Bodo, Laurenţiu Cazan, Elena Cârstea, Costi Ioniţă, Lavinia, sopranele Mihaela Stanciu, Irina Iordăchescu, Crina Zancu, etc.

Perfecţionist şi instrumentist de valoare, artistul găseşte mereu noi idei pentru orchestraţie, de aceea nici albumele sub semnătura Marcel Pavel nu “curg” pe piaţă, ci apar doar atunci când Marcel este mai mult decât mulţumit de rezultatul muncii sale. După sloganul Mai bine mai puţin dar excelent, decât mult şi mai puţin bine”, Marcel a scos patru albume care au avut un succes nebun la public.

marcel pavel